USA:han tarvitaan parempi vaalijärjestelmä

Perjantai 9.11.2018 klo 8:33 - Lehtosen Kalle Ylivieska

USA:han tarvitaan parempi vaalijärjestelmä

USA:n vaalijärjestelmä johtaa siihen että kuvaannollisesti vaaliessa äänet saavat joko kuumat ja kylmät, toisella puolella polttaa ja toisella palelee. Siirtymällä suhteelliseen vaalijärjestelmään voisi haaleasta tilasta pitävät tulla vaaankieleksi ja näin pakottaa ääripäät lieventämään kantaansa. Jos USA:ssa olisi ollut suora kansanvaali Presidentinvaalissa niin ongelmaa Trunp  ei olisi. Omituisinta vielä on että vaali piirissä voittaja saa lailliset oikeudet peukaloida vaaliluetteloita, siirrellä äänestys alueiden rajoja.

Omituinen tapaus  Nevadassa bordellin omistaja Dennis Hof tuli valittua republikaanien edustajaksi, vaikka oli ollut kuolleena useita viikkoja.  Suomessa on suhteellinen vaalitapa johtanut siihen ettei oikein saa selvää kenen puolella puolueet ovat, ovat niin kaikkien asialla. Tämänhetkinen riita irtianomisesta on pakottanut valitsemaan puolensa, tämäkin on huomattavasti parempi kuin syvä kahtiajako, tämäkin ongelma selvisi vähäisellä vastakkainasettelulla.

Vaikka oikeassa demokratiassakin väärin muistaminen on yleistä, on USA:n vaalijärjestelmä johtanut häikäilemättömään valehteluun. Nyt on Euroopassakin liikkeitä jotka yrittävät matkia Trunpin temppuja valtaan pääsemiseksi, surauksista väittämättä. BREXIT Britanniassa oli esimerkki mihin johtaa Trumpin matkiminen johtaa, nyt haetaan  katumuspilleri reseptiä BREXIT:lle

Lehtosen Kalle Ylivieska 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: USA:n vaalijärjestelmä johtanut häikäilemättömään valehteluun

BINGON SIUNAUKSELLISUUS PAIKALLISILLE SEUROILLE JA PELAAJILLE

Perjantai 2.11.2018 klo 7:30 - Lehtosen Kalle Ylivieska

BINGON SIUNAUKSELLISUUS PAIKALLISILLE SEUROILLE JA PELAAJILLE

  Bingon peluusta on tullut urheiluseuroille tai yhdistyksille lähes ainut tulonlähde, siksi pelin suosio on tärkeä järjestäjille ja meille pelaajillekin, bingosta on tullut sosiaalinen tapahtuma, monille meistä vanhemmista se ainut harrastus. Minua henkilökohtaisesti vaivaa se yleinen pelien suosion peruste, täytyy olla mahdollisimman suuri potti mikä kiinnostaa. Ensin bingossa käyvien perusporukka kerää potin vähintään 1700  euroon ja pallorajan pitää olla yli 50, sitten alkaa täyttyä sali pelaajista ja silloin jää ikään kuin viivan alle jotain järjestäjillekin.

Tulee ristiriitainen fiilis niille jotka tuntevat pelinhengen jos potti menee pienellä pallomäärällä, yksikään bingon järjestäjä ei kestä taloudellisesti sitä että potit menevät pitkään alle 50 pallolla. Pikkuhiljaa on noussut potin rahamäärä mikä kiinnostaa suurta yleisöä. Nyt tarvitaan kaksi peli-iltaa pallo määrän nostoon. Mikä neuvoksi jos tämäkään potinkoko ei kiinnosta, onko peli-iltojen jolloin pallomäärä ei kasva nostettava? Jos porukka mikä osallistuu potin menon jälkeen pelaamiseen aina vain pienenee, mikä neuvoksi? Nyt jo bingon järjestäminen perustuu talkootyöhön ja näyttää siltä ettei talkootyöhönkään ole tungosta. Bingoon osallistuminen on, jos nyt ei aivan isänmaallinen teko, ainakin paikallisille urheiluseuroille ja muille yleishyödyllisille yhdistyksille elämän ja kuoleman kysymys.

Meitä on autollinen, jos joku voittaa 150 euroa tai enempi niin tarjoaa Häggmanin kahvilassa possu kahvit, on jo uhka painon nousuun olemassa, aina kun on vedolla isompaa rahaa alkaa suussa maistaa lämmin possu. Kyllä se kympinkin voittaminen bingossa tuntuu hyvältä, nyt alkaa aika jolloin voi voittaa bingosta possun kinkun, joukolla vain mukaan. Tehdään bingosta enempi sosiaalinen tapahtuma, aloitetaan bingo hyppy tunnilla joka käytetään keskinäisellä seurustelulla.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyllä se kympinkin voittaminen bingossa tuntuu hyvältä

JOHTAMIS KULTTUURIA ON MONENLAISTA

Maanantai 29.10.2018 klo 8:14 - Lehtosen Kalle Ylivieska

JOHTAMIS KULTTUURIA ON MONENLAISTA

Ylivieskalainen yrittäjä edesmennyt arvostettu Kortteen Kunnari kertoi miten hän nuorena sorvarina kysyi työnantajansa edustajalta, mihin nämä osat tulevat kun ne näin tarkasti pitää sorvata, vastaus oli, sinun ei tarvitse tietää mihin ne tulevat, ei muuta kuin sorvaat vain. Hän kertoi muistavansa nämä sanat kokoelämänsä, ollessaan itse työnantajana hän ymmärsi miten työnantajana pitää toimia.

Omakohtainen kokemus nuoruudessani on Pohjolan Voimassa oloni ajalta, vanhemmat työntekijät kertoivat miten työmaan sen aikainen työnjohtaja oli sanonut paikalle tulleelle Voimayhtiön insinöörille, nostin siinä juuri pylvään, oli kysymyksessä 110 kw linjan orrellinen A-pylväs, joka senaikaisten nostotaljojen aikana oli tosi tarkkaa tiimityötä. Arvata saattaa mitä näiden työantajien edustajain käyttäytyminen teki työpaikanilmapiirille, työnantajan edustaja joka ei tätä ymmärrä niin pitää ottaa heti lopputili ettei tee suurempaa vahinkoa työpaikalle.

Toinen ääripää oli, olin metalliyrityksessä Outokummun rakennus vaiheessa Ykspihlajassa, tehtiin höyrykattilan asennusta tuntilaskutuksella, työnantajamme edustaja sanoi, niin kauan kun työntekijä istuu niin firma pärjää, kun panee maata niin sitten menee tappiolle. Työnantajansa edustaja joka ei tämänkään opetusta ymmärrä niin pitää lähteä heti ilman irtisanomisaikaa, ettei tee työnantajalleen isompaa vahinkoa. Väitän että jos työpaikalla ilmenee tarvetta työntekijän irtisanomiseen muista kuin taloudellisista syistä, esimies asemassa olevan kannattaa ensin tarkistaa viimeisen päälle oma osuutensa asiaan.

Olen tavannut pitkän AY toimintani aikana työnantajia tai heidän edustajiaan joille ei saisi antaa edes koiralaumaa johdettavakseen. Minulle läheinen metalliyrityksen vetäjä kertoi että hänellä on vain hyviä työntekijöitä, olemme keskustelleet siitä miten pitää menestyvän yrityksen toimia. Pitää olla täydellinen luottamus niitä kohtaan joille valmistaa tuotteita, jos keskittyy vain suurien voittojen tavoitteluun niin se kostautuu ajanmittaan, jos saa hyvän urakan niin pitää nöyrtyä ja osoittaa se myös tilaajalle.

Työntekijöihin myös pitää olla täydellinen luottamus, on selvää kaikki työntekijät eivät ole varustettuja samanlaisilla kyvyillä tai taipumuksilla, taitava työnjohto löytää kullekin oman paikkansa, silloin kun luottamus on korkealla tasolla niin voi keskustella vaikeistakin asioista silloin ymmärrys molemminpuolista. Pienissä työpaikoissa jossa ovat suhteet kunnossa ei jonkun työntekijän putoaminen yhteisistä tavoitteista työnantajan yksin tarvitse ratkaista ongelmaa, kyllä huolia aiheuttama ja hänen työtoverinsakin ymmärtävät mistä on kysymys. Patruunoiden aika on ohi.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ei saisi antaa edes koiralaumaa johdettavakseen.

ILO YLIMMILLÄÄN YK:ssa

Perjantai 5.10.2018 klo 6:58 - Lehtosen Kalle Ylivieska

ILO YLIMMILLÄÄN YK:ssa

Miten mahdollista että kun maailman mahtavimpana kansakuntana pidetyn valtion päämies nousee YK;n yleiskokouksessa puhumaan maailmaan vaikuttavista vakavista asioista, Trump aloitti puheensa vakavana, mielestään vakavista asioista, koko kuulijakunta puhkesi nauruun, jokainen näki Trumpin naamasta ettei hän murjaissut mielestään vitsiä. Miten noin mahtava kansakunta voi valita päämiehekseen henkilön jonka puheille nauretaan julkisesti? oikeasti naurettiin ilman vitsiä.

Äitini sanoi kun tehtiin jotain typerää vasta elämää opiskelevina ”eikö te osaa ees hävetä”. Jos Sauli Niinistön puheille olisi naurettu, ilman vitsiä, niin olisin tuntenut kollektiivista häpeää Suomen kansan mukana. Veikkasin Trumpin tultua USA:n Presidentiksi, ettei noin mahtava ja vauras valtio voi kestää häntä vuota kauempaa. Jotenkin alkaa tuntua että USA:n kansalaiset ovat kaupallisten kanavien kautta tulvien totuuksien varassa, niillä joilla eniten rahaa pystyvät tarjoamaan oman etunsa nimissä, kaikkien hyväksi koituvaa totuutta.

Meille monille syntynyt hyväksyntä, että tarvitsemme näitä oligarkkeja ja miljardöörejä, he luovat ympärilleen hyvinvointia kaikille. Kuitenkin kiistämätön totuus on, vain tavaraan tai palvelun kohdistuva yhteiskunnallisesti välttämätön työ nostaa oikeasti sen arvoa, tosin sanoen kaikki rahan keskittymät ovat jonkun tekemää työtä, tuskin kaikki omistajan omaa työtä. On pidettävä huoli siitä että meillä on tiedonvälitys joka on riippumaton, ei rahoittajakaan voi määritellä mikä on kanavan totuus.

Suomessa on veronmaksajien rahoittama ja Eduskunnan valvoma YLE, josta on pidettävä kynsin ja hampain kiinni. Jos joku porukka alkaa vainota YLE:ä niin se on merkki demokraattisen järjestelmän kaatamiseen pyrkimisestä, näitä liikkeitä pitää karttaa kuin ruttoa. Meillä on vielä suhteellisen vapaa lehdistö, josta kannatta myös pitää kiinni, joka julkaisee minunkin totuuteni. Jos tämä sosiaalinen media saa aikaan vastakkain asettelua ja vihapuhe jopa aseisiin tarttumista, niin olemme hukassa. Minun lyhyt kokemukseni facebookista on myönteinen, en pitänyt Twitteristä, oli manipuloinnin merkkejä.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eikö te osaa ees hävetä

LEHIKIRJOITUS SAI METSÄHALLITUKSEN MUUTTAMAAN LUPAMAKSUJEN YLÄRÄJAA

Perjantai 28.9.2018 klo 7:24 - Lehtosen Kalle Ylivieska

LEHIKIRJOITUS SAI METSÄHALLITUKSEN MUUTTAMAAN LUPAMAKSUJEN YLÄRÄJAA

Jokainen joka minut tuntee niin ymmärtävät kuinka suuri pettymys oli kun kuukauden kuudetta 18 € lupaa olin lunastamassa puhelimella, kuului puhelimesta, olette ylittämässä elokuun 100 € rajaa. Olin Ahvenlammella, kalat hyppi lammessa, Metsähallituksen eeskäyvät kuulivat kunniansa ja voimasanoja sekaan. Onneksi kalakaveri pelasi tilanteen otti luvan minulle puhelimellaan. Olen ottanut puhelimella luvat niin kauan kuin käytäntö on ollut olemassa, viime vuonnakin 38 lupaa 6 kk aikana, keskiarvo 115 € kk kohti, rajoitusta ei ollut, myöhemmin kuulin että monelle muullekin oli käynyt samoin.

Joten nopeasti asia julkiseksi, lehden kautta julkistaminen hidasta mutta tehokasta. Ilmeisesti laajempi yhteydenotto Metsähallitukseen sai aikaan ylärajan noston 200 € kk, eli 11 lupaa kk kohti, joka tyydyttää himo kalastajaakin. Koska Ahvenlammenkin säilyminen kalastus paikkana on riippuvainen kertyneistä lupamaksuista niin lupien saamisen helppous lisää lupien ostoa ja vähentää luvatonta kalastamista, sekin on kunnossa erävalvoja on lähellä, jokainen voi valvoa ottamalla kuvan epäillyn, luvattomilla välineillä kalastavan ajoneuvon rekisterilaatasta ja lähettämällä kuva erävalvojalle. Meille perhokalastajille olisi maansuru jos Ahvenlampi menetettäisiin.

Kalastajat ovat jalostuneet, enää ei tarvitse juuri roskia kerätä, vieläkö opittaisiin siimanpätkät ottamaan mukaan lammelta. Tuntuu jotenkin hätävarjelun liioittelulta asettaa tällaisia euromääräisiä rajoitteita, se on vähä niinkö pankit rajoittaisivat lainan saantia kaikilta jos joku jättää lainansa maksamatta, siihenkin ongelmaan on löytynyt keinot. Ahvenlammella on tosi paljon kirjolohia, vaatii kuitenkin tuuria ja taitoa saada ne kiinnostumaan perhosta, nyt se on oikeasti kalastamista.

Lehtosen Kalle

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lehden kautta julkistaminen hidasta mutta tehokasta.

AVOIN KIRJE METSÄHALLITUKSEN ERÄPALVELUISTA VASTAAVILLE

Tiistai 18.9.2018 klo 3:22 - Lehtosen Kalle Ylivieska

AVOIN KIRJE METSÄHALLITUKSEN ERÄPALVELUISTA VASTAAVILLE

Mihin perustui puhelimella saatavien kalastuslupien ylärajan asettaminen viiteen vuorokausilupaan kuukaudessa, eikö lupien myynti ole elinehto Maasydämmenjärven ja Ahvenlammen säilymiselle kalastuspaikkana, koska pyyntikokoisten kirjolohien istutus määrät ovat riippuvaisia ostettujen lupien määrästä. Minä olen luullut että teen hyvän työn kun kävin viime kesänä 35 kertaa kalassa puolenvuoden aikana Ahvenlammella, eli 5,8 lupaa kuukautta kohti.

En sillä mielin että joka kerralla saisin 3 kalaa, nyt viimeisten 7 kalareissun saalis on 7 kalaa. Miten ilman järkevää selitystä on otettu käyttöön tällainen rajoitus, on kuulemma olemassa mahdollisuus ottaa lisäluvat netistä, rajoitus koskee vain puhelimella lunastettuja lupia. Tämä taas sotii tasavertaisuutta vastaan, toisin sanoen rajoitus koskee vain henkilöitä jotka eivät osaa ottaa netistä lupia, minä kyllä osaan ja otankin, sillä olen lähdössä Kylmäluomaan Taivalkoskelle kolmenpäivän matkalle ja joka päivä kalastan, enkä raahaa läppäriä mukanani, jos vaikka metsähallituksen porukka on keksinyt ettei liian vahoille myydä kolmea lupaa peräkkäin.

Puhelimella lupien saaminen on varmasti vähentänyt salakalastusta ja muutenkin lisännyt lupien myyntiä. Jos ajattelee liikemiesmäisesti, olisi naurettavaa jos bingossa rajattaisiin lappumäärä koska paljon lappuja ostavalla joidenkin mielestä paranee liikaa voitonmahdollisuus. Tietysti on käynyt mielessä näillä lupiin käyttämilläni rahoilla saisi marketista vähintään 63 kg kirjolohta vuodessa, tämäkin vaihtoehto on vakavassa harkinnassa.

Tietysti on jokaisen näitä metsähallituksen kalastuspalveluja käyttävän on kohtuullista käyttää lupamaksuihin vähintään niin paljon kuin saalismäärä maksaa, kirjolohi maksaa noin 9 € kg elävänä tuotuna, eli korkeitaan 2 kg 18 € lupaa kohti, kalasipa paljon tai vähän. Tällaiselle lupien rajoitukselle, vanhan sanonnan mukaan, nauravat kirkkomiesten hevosetkin. En ole saanut minkäänlaista vastausta metsähallituksen taholta, kyselystä huolimatta. Seuraava toimenpide on kantelu oikeusasiamiehelle, koska julkisen palvelun tarjoaja asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lupiin käyttämilläni rahoilla saisi marketista vähintään 63 kg

ALKOIKO IHMISELLE VAARALLISEN SUURPEDON METSÄSTYS

Sunnuntai 26.8.2018 klo 6:13 - Lehtosen Kalle Ylivieska

ALKOIKO IHMISELLE VAARALLISEN SUURPEDON METSÄSTYS

Kilttien kotikoirien hyökkäyksistä ilmoitetaan poliisille jo vuosittain lähes tuhat, kuinka paljon jää ilmoittamatta joista sovitaan paikanpäällä. Minuakin puri koira, joka sai heti kuoleman tuomion omistajalta paikan päällä. Eikö nyt voitaisi tunnustaa, jos meitä uhkaisi vain suurpetomme karhut ja sudet eläisimme näiden uhkien takia todella turvallisesti. Karhun hyökkäyksiä tunnettaan muutama sadan vuoden sisällä, suden vielä harvemmin.

Meidän pitäisi tunnustaa oikeat syyt petojen tappoon, meidän ihmisten halu suojella omaa toimintaamme luontoa kohtaan, suojella omia metsästyskoiriamme, pelko metsien tuottaman ruuan, hirvien, peurojen, porojen ja kauriiden katoaminen petojen suuhun. Jos tunnustaisimme oikeat syyt petovihaamme ja hyväksyisimme petojenkin oikeuden elää ihmisen rinnalla Suomalaisessa luonnossa. Hirven lisääntyminen luonnossamme olisi hillitön ellei metsästyksellä säädeltäisi kantaa.

Jos noudatettaisiin luonnon omaan kannan säätelyä pitäisi suurpetoja olla todella paljon. Ihminen muutti maapallon ruoka tilanteen kestämättömäksi, johti kaikkien muiden lajien häviämiseen taistelussa ruuasta. Ihminen on päässyt ravintoketjun huipulle, eikä ihmistä uhkaa enää muut kuin toinen ihminen. Meidän pitää hyväksyä kaikkien eliö lajien oikeus elää maapallolla, pitää myös hyväksyä kantojen sääntely tappamalla, pitämällä kuitenkin kannat elinkelpoisena.

Hylkeiden suojelu meni äärimmäisyyksiin, hylkeen perässä ilmeisesti Suomikin asutettiin, pitäisi hylkeen lihakin julistaa vapaasti myyntiin, koska laji jo kestää metsästyksen, karhunlihan tavoin gurmee ruuaksi. Ihmisen hillitön lisääntyminen olisi saatava myös kuriin, muuten kaikkia eliöitä maapallolla uhkaa paskanen loppu.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meidän pitää hyväksyä kaikkien eliö lajien oikeus elää maapallolla

PERINNERUOKA TAPAHTUMAT

Perjantai 3.8.2018 klo 6:08 - Lehtosen Kalle Ylivieska

PERINNERUOKA TAPAHTUMAT

Muttimarkkinat Sievisä keräs ilimeisesti ennätysmäärän porukkaa, vaikka mutti ei tänä päivänä oo ylehistä  arkiruokaa, mutti on isompi rakehista ko pepu, pepu pitäjisä sanotahan, jos pepu epäonnistuu niin siittä tulee muttia, jos mutti epäonnistuu siittä tuleee koiranpää muttia, nämä ei oikein maistu nyky nuorisolle eikä meille vanahemillekkaan. Syy on selevä, voi ja läski on julistettu pannahan, jos löytys kunnon läskiä tai voita riittävästi mutin sekahan niin ranskanperunat kärsis vaterlookin.

Ostettihin muttimarkkinoilta muttia ja rasia mansikoita, sattu olehen jääkapisa oikein tulisia pikunakkeja, valakosipulilla ja ghilillä maustettuja, niitä pienittihin ja pannusa ruskisttettihin, voita riittävästi ja mutti sekahan, maistus varmasti sullekki. Raumankarin makkinoijen Himangolla vetonaula on paistetut silahat, ruisjauhoisa pyöritetyt ja voisa paistetut, onhan ne hyviä rapiaksi paistettuna. Jos mää ihtelleni paistan kalaa niin lorautan pannulle aina Sievisä puristettua luomurypsi ölijyä, siittä tulee semmonen kuivanvilian tuoksu, en jauhota kaloja, näin kaloihin jää kalan perusmaku, erityisesti ölijy sopii lohen paistohon, ruisleipä siivulla pyhin pannun, ei muuta ko syömähän.

Rahajan kalajuhulilla on siika pääosasa, aina savustettu isohko siika pitää syöjä. Näisä rannikon juhulisa on tariolla lohi- tai siikakeittua. Perintehinen tämän rannikon siikakeiton keitto aika on nuin 45 minuuttia, keitto ei kiehu, kirppuilee, jokku suurustaa liemen nisujauhoilla, keitoisaki on voi hyvän mavun antaja ja pitkä keittoaika siirtää kalan mavun liemehen. Lestin muikkumarkkinoilla on ollu se ikävä puoli ettei ollu viime vuonnakaan myyä Lestijärven muikkuja, onko tänä vuonna, se jää nähtäväksi. 

Kymmeniä vuosia pohojosen kalamatkojen jokapäiväinen herkku on ollu keitetyt hariukset, keskikokoisia hariuksia keitetähän suolaveesä nuin viistoista minuuttia, ei muuta ko kala lautaselle ja nautitahan ruisleivän kans, ei tartte muita maustehia. Jos sattuu saamahan rautuja niin tuoresuolattuna mailman paras kala. Ruan ei tartte olla monimutkasta ollaksehen hyvää. Erityisesti mää tykkään, saa tavata kotopaikan murtehella puhuvia, se on niinkö mangeetti, vetää kotiseuvulle läpi elämän.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ranskanperunat kärsis vaterlookin.

SUPER PUTIN EUROOPAN KIERTUEELLA

Perjantai 20.7.2018 klo 5:44 - Lehtosen Kalle Ylivieska

SUPER PUTIN EUROOPAN KIERTUEELLA

Trump alkaa uneksia Putinin 18 vuoden vallassa olosta, kaikki puheet tähtäävät vain sisäpoliittisen vallan kasvattamiseen. Raivaamalla hankalat vastustajat pois, kuten aikuisviidetähti Stephanie Cliffotd, peitetehtävissä olevia poliiseja hän oli esityksen aikana lätkinyt kuulemma tisseillä naamaan, teko USA:ssa ankara rikos, ei muuta kuin rautoihin ja putkaan, sattumoisin Stephanie aijemmin kertoi suhteestaan Trumppiin ja häntä oli yritetty lahjoa olemaan hiljaa tukulla dollareita. Perus Putin vaijentaa vastustajat syyttäen talousrikoksista, Venäjälläkin saa rautoihin oikeasti koko eliitin talousrikoksista.

Heti laskeuduttuaan Euroopan kamaralle Trump alkoi haukkua liian vähän pyssyjä hankkineita valtioita, USA on keulilla aseväkivallan tilastoissa noin 30 000 kansalaista saa vuosittain surmassa arkipäiväisten riitojen selvittämisessä. Britannian hän haukkui liian läheisten suhteiden tavoittelusta EU:hun Brekxitin jälkeen, Trump aikoi itse laatia Britannian ja USA:n välille hyvän vapaakauppasopimuksen. Vanha totuus on valjennut Trumpille, hajota ja hallitse. Tällaiselle kutsumattomalle vieraalle pitäisi toivottaa heti, hyvästi.

Suomi kunnostautui itse itsensä kutsuneiden vieraiden hyysäämisessä, näytti kuitenkin siltä että kummallakin vieraalla oli tavaraa muutama kymmenen autolastia, olisivat pärjänneet ominkin eväin useammankin päivän. Paljon porua vähän villoja, sanota sopii Trumpin ja Putinin rupattelun tuloksiin. Trumpin päätä silitetään todennäköisesti luuta myöten kotimaassaan, hänen pitäessä omaa turvallisuuspalveluaan epäluotettavana, sen sijaan Putinin sanaan hän luotti. Putin vanhana kettuna otti kaikki irti tapaamisesta, palaa kotiin sankarina. Ikään kuin toisten valtioiden asioihin puuttuminen olisi uusi ilmiö, USA on kymmeniä vuosia vainonnut Kuubaa, yrittänyt tappaa sen Presidenttiä ja pitänyt kauppasaartoa yllä, ei ole laajemmin paheksuttu?  

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Paljon porua vähän villoja

KESÄTAPAHTUMIEN SUMA

Perjantai 13.7.2018 klo 5:30 - Lehtosen Kalle Ylivieska

KESÄTAPAHTUMIEN SUMA

Henkilökohtaisesti kiinnostaa eniten oman tekopitäjän tapahtumat, nykyisellä Kalajoella tietenki Raumankarin markkinat ja Rahajan kalajuhulat. Sielä saa testata onko oma murre säilyny puhtahana, ylehensä  muuhalla asuminen kuuluu puhehesa. Kalajoellaki puhutahan usiampia murtehia, Himangolla viejähän lampahia saarehen, Kalajoen kirkolla, lampaita saareen.

Tuttuja näkyy vuosi vuojella aina vain vähempi, ovat muuttanehet hautuumaihin, vanahusten koteihin tai muuten vain laiskistunehet ja nuorempaa polovia ei tunne. Torvekyläläiset asioivat enempi Himangon kirkolla, oli lyhempi matka, kylä oli osittain kummankin pitäjän puolella. Tärkiämpiä kaikisa tapahtumisa on tuttujen tapaaminen, siinä setvitähän sukulais-suhehia, tahtoo olla nimet hukasa, naaman kyllä muistaa.

Raumankarilla on perintehinen sahtimuki ja silahka nyyty ja Rahajasa savustettu siika pakollinen, muuten juhulat ei tunnu kotoselta. Omien juurien tunteminen on tullu iän myötä tärkiääksi.  Pois muuttanehet nuoret on tekemäsä elokuvaa Torvenkylän historiasta, meillä vanahemmilla on ilo osallistua, meillä tietua kylän asioista joita ei oo kiriattu mihinkään, ylehensä vaijetahan varsinki epämiellyttävistä asioista, viejähän hautahan. Piisaa tapahtumia Tyngn- Sievinmutti- ja Lestinmuikkumarkkinat. Toivotahan että kaikki kynnelle kykenevät tulevat tapahtumihin. Pahin päätelmä on, en oo mistään kotosi.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: KESÄTAPAHTUMIEN SUMA

HYVÄÄ PALJON PAREMMAKSI

Maanantai 2.7.2018 klo 11:04 - Lehtosen Kalle Ylivieska

HYVÄÄ PALJON PAREMMAKSI

Vertailussa Suomi sijoittuu maailmassa kärkeen terveydenhuollon halpuudessa ja tehokkuudessa, sitä kuitenkin haukutaan oikein urakalla. Pitää olla tarkkana mihin suunaan sitä aijotaan parantaa, näyttää sitä että soten päätavoite on päästää sijoittajat osingoille näistä terveydenhuollon varoista. Luulisi arveluttavan USA:n luvut, hoito ylivoimaisesti kalleinta, tehokkuus kaukana kärjestä, käytännössä vakuutusyhtiöiden kautta sijoittajien ylläpitämissä hoitolaitoksissa.

Mikä hinku se on siirtää terveyden huoltoa Suomessakin USA:n suuntaan, terveys on venyvä käsite, nyt on jo uskomus hoitoja tarjolla joka lähtöön. Meillä jokaisella on kokemuksia kaupalliselta puolelta tarjotuista hoidoista ja pillereistä, parantavat kuulemma kaikenlaisia tauteja. Kun julistetaan oikein opiksi että voi hyötyä henkilökohtaisesti sairauksista niin kulujen ylärajaa ei näy, sen verran ihmistä ahneus vaivaa ettei sitä pitäisi päästää ainakaan sairauksista hyötymään.

Sairaudet ovat meille jokaiselle kuoleman vakava asia, niin sanotun elintason nousun myötä on diagnosoitu sairauksia: kuten anoreksia, bulimia, uupumus, lähes jokainen on jollekin allerginen. Tätä menoa kun elintaso nousee niin ei kukaan näe tervettä päivää ? Kannattaisi keskittyä elämisentason nostoon ja tältä pohjalta kehittää myös terveydenhuoltoa.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikä hinku se on siirtää terveyden huoltoa Suoessamkin USA:n suuntaan,

TAAS YLIVIESKASSA KUMMITTELEE KESKELLÄ KAUPUNKIA

Perjantai 22.6.2018 klo 7:31 - Lehtosen Kalle Ylivieska

TAAS YLIVIESKASSA KUMMITTELEE KESKELLÄ KAUPUNKIA

Nyt kysymyksessä on niin sanottu Terveystalo jonka rakentamiseen on Ruotsi lahjoittanut rahat sodan jälkeen, talo on käynyt vanhaksi ja sen käyttö mihinkään tarkoitukseen on hakusessa. Kuuluu elämän vääjäämättömään lakiin joskus on luovuttava vanhasta jos se osoittautuu elinkelvottomaksi kävi se miten kipeää hyvänsä. Kysymyksessä on ihmisen tekemä rakennus, ihmisenkin lähdön jälkeen pystytetään muistomerkki missä on nimi, rakennuksen purkamisen jälkeen voisi johonkin rakennuksen paikalle pystyttää muistomerkki jossa olisi netti osoite jossa olisi dokumentoituna koko rakennuksen  historia.

Muistan kun myllyn kohtaloa pohdittiin kaupungin hallituksessa, silloin oli hallituksen puheenjohtajana edesmennyt Pekka Hannula, hän esitti että paikalle pystytetään muistomerkki jossa kerrotaan myllyn historiasta, kannatin esitystä lämpimästi.Siellä mylly vain seisoo, sitä kaupataan kaikenlaiseen toimintaan, aina se vain palaa veronmaksajien huomaan. Sama kohtalo on niin sanotuilla aseman seudun kasarmeilla, näitäkin on yritetty hyödyntää, ei vain ole keksitty kymmeniin vuosiin mitään järkevää käyttöä.

Näistäkin on pohtimispöytäkirjoja satoja sivuja, pohtimisestakin kokouspalkkioita on maksettu verorahoista tuhansia euroja. Ihmisen hautapaikka voidaan 25 vuoden jälkeen ottaa uusiokäyttöön. Joka vuosi tulee joku oikein vanhaksi, ei me voida siirtää ruuvia taaksepäin vaikka kuinka haluamme. Jos terveystalon muistoa halutaan kunnioittaa Ruotsin valtion kannalta niin etsitään 40-luvun 100 kruunun seteli ja laitetaan se kaupungintalon seinälle näyttävästi tekstillä, tässä seteli lahjasta jolla rakennettiin Ylivieskaan terveystalo.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joka vuosi tulee joku oikein vanhaksi

PAIKALLINEN SOPIMINEN YKKÖTAVOITTEENA

Maanantai 14.5.2018 klo 7:01 - Lehtosen Kalle Ylivieska

 PAIKALLINEN SOPIMINEN YKKÖTAVOITTEENA

On se kumma että näiden liikeihmisten märkä päiväuni on työehtojen paikallinen sopiminen, ikään kuin kaikki kilpailukyky ongelmat ratkeaisivat paikallisella sopimisella. Jallis Harkimon haastattelussa ensimmäiseksi tavoitteeksi hän ilmoitti paikallisen sopimisen, tavoitteena on saada ostaa työtä alle työehtosopimusten vähimmäistason, tarkoittaa sitä että aina vain suurempi osa kansasta ei tule toimeen palkallaan vaan joutuu anomaan sosiaaliturvaa asuntotukea tai toimeentulotukea, tämä uusköyhälistö on hyvinvointi yhteiskunnan häpeä.  

Se on maailman ihme että SDP:n entinen puoluesihteeri Junger on mukana tällaisten tavoitteiden takana. Minulla on pitkä kokemus ammattiyhdistys toiminnasta ja työpaikalla sopimisesta, voin vakuuttaa että työehtosopimuksien lakkauttaminen on yhtä huono teko niin työntekijöille kuin työnantajillekin. Nyt itketään kun ei saada työvoimaa, kokille luvataan 13 euroa tunti pääkaupunkiseudulla ja Lapin matkailukeskuksissa luvataan 10 euroa tunti, työehtosopimusten vähimmäisehtojen mukaan.

Missään Suomessa ei selviä alle 500 euron kuukaudessa asumisen kuluissa, pääkaupunkiseudulla 800 kuukausivuokra on vielä kohtuullinen. Ottakaapa Ojalan laskuoppi käyttöön niin selviää minkä takia nuoret ennemmin saavat työttömyys korvauksia peräkamariin kotiin kuin lähtevät työn perään toiselle paikkakunnalle, julkikset näyttävät esimerkkiä luksus elämällään. Sosiaaliturvalla tulee tosihuonosti toimeen, jos kahdeksan tunnin päiväpalkalla tulee yhtä huonosti toimeen, monet työt ovat vielä osa-aikaisia, niin on turha odottaa iloista työn vastaan ottajaa ja innostunutta työntekijää.

Työehtosopimukset rakennetaan kansallisten ja kansainvälisten työntekijän turvaksi sovittujen lainasemassa olevien sopimusten päälle, työpaikan lakikirja 447 sivua. Haluaisin nähdä ne pienet työnantajat jotka osaisivat tehdä paikalliset sopimiset näidenkään ehtojen mukaisiksi ja kova kilpailu houkuttelee tekemään sopimuksia jotka ovat ristiriidassa lakien kanssa. Nyt näkyy mainoksia, potilas lakimiehet, SOTE aikaa kielipitkällä odotellen.

Työmarkkinoiden villiintymistä odottavat, työsopimus lakimiehet, joiden palkkiot määräytyvät työantajilta lypsettyjen rahojen mukaan, AY liikkeen lakimiehet kuukausipalkkalaisina ovat paljon armollisempia. Eikä työehtosopimusten palkka taulukot tarkoita että korkeintaan vaan vähintään.  Vanha sanonta, hyvää harvoin saa halvalla, tämä pätee myös työmarkkinoilla. Lemmikki eläimilläkin on lain määrittelemä perusturva, ei ihmistäkään saa jättää ilman sitä.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tämä uusköyhälistö on hyvinvointi yhteiskunnan häpeä.

FACEBOOKIN VALTA VOIMA JA KUNNIA

Maanantai 9.4.2018 klo 6:02 - Lehtosen Kalle Ylivieska

FACEBOOKIN VALTA VOIMA JA KUNNIA

Niin kuin on kuultu niin Facebook on ollut mukana Venäjän ohella valitsemassa USA:lle Presidenttiä, lopputulos on nähtävissä. Nyt meillä on nyt tulossa maakunta vaalit niin on vaarana että Putin puuttuu nimenomaan Pohjois-Pohjanmaan vaaleihin koska Hanhikivenvoimala on alueella. Facebook myy eniten tarjoavalle alueen äänioikeutettujen profiilit.  Tietysti Putinilla paksuin lompakko, koneäly poimii varmat ydinvoiman vastustajat, puoltajat ja niiden joiden kanta horjuu, yleensä vaaleissa muutaman prosentin takana on valta. Suuntaamalla näille epävarmoille valeuutisen, esimerkiksi, radioaktiivinen säteily on todettu syöpää estäväksi, lisukkeena jonkun Professorin kirjoituksesta pätkä joka käsitteli syövän hoitoa säteilyttämällä.

Tietysti tämä tietoisku päivää ennen vaaleja. Tämä ei ole mikään tieteellinen esimerkki, eikä mitään vaikutusta mihinkään mutta näinhän se homma toimii. Oikea esimerkki valeuutisesta, poliisi ilmoittaa ennalta nopeusvalvontakameroiden paikat, ne voi ladata nykyaikaisiin navigaattoreihin, tarkoituksena on saada tietoa mitä tämä vaikuttaa ajokäyttäytymiseen. Heti kun uutinen tavoittaa meikä autoilijan, tuntuu helpotukselta, saa ajaa muualla välittämättä rajoituksista. Tällainen liikenteen valvonta on ollut pitkään jo valehtelemista, on oltu valvovinaan, jokainen ymmärtää että silloin valvonta on tehokkainta kun tuntee aina liikenteessä olevansa valvotulla alueella, jos oikeasti olisi pyritty valvomaan ylinopeuksia ei olisi ilmoitettu edes kameratolppien paikkoja.

Kaikkein naurettavin, kameravalvonnan alkamisesta ilmoittava kyltti. Lait on laadittu suojelemaan kansalaisia, kuinka monta syytöntä ihmishenkeä olisi säästetty jos ajonopeuksien noudattamista valvottaisiin nykyteknologiaa hyväksikäyttäen tehokkaasti.  Poliisikin ehtisi valvomaan ettemme tekisi muita pahoja tekoja, poliisin näkyvä läsnä olo suojelisi oikeasti lainkuuliaisen kansalaisen koskemattomuutta.  Suurin vaara identiteetille piilee tietojen keruusta kaikilta elämän alueilta, se saatetaan jopa varastaa, meistä kertyy kaikenkarvaista tietoa eri järjestelmiin kuten facebookiin, jopa demokratiat ovat uhattuna tällä menolla. Tiedon julkaisu on helppoa, sen kumoaminen on vaikeampaa.

 Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lait on laadittu suojelemaan kansalaisia

TUULELLA KÄYPÄ

Perjantai 30.3.2018 klo 7:38 - Lehtosen Kalle Ylivieska

TUULELLA  KÄYPÄ

Tuulella käypä, vanha sanonta henkilöstä joka oli vähän mieleltään kuin jalat ilmassa, ajelehti tuulen suunnan mukaan. Olen aina suhtautunut skeptisesti tuulivoimaan, ei sen takia etteikö ihminen totu asumaan niiden keskellä, on vastustettu ydinvoimaa, sähkön siirtolinjoja, lämpökeskuksia ja monia muita asioita, kaikkeen on totuttu. Seuraaville sukupolville asia on mitään sanomaton.Jos ajatellaan puhtaasti asiaa taloudelliselta kannalta, voimala maksa noin 5 miljoonaa euroa, eikä voimalan rakentaminen ole puhtaasi egoloogista rakentamista, kuljetaan meritse ulkomaisia myllyjä, vaatii vähintään hehtaarin alueen joka ei tuota mitään koskaan.

Myllyn uusiokäytön hinnaksi on arvioitu noin 50 000 euroa. Mylly on kertakäyttö tavaraa, on ajateltu elin iäksi 20-30 vuotta. Purkaminen jää maanomistajan kontolle, on kuulemma rahastoitu 50 000 euroa myllyä kohti purkamista varten, epäilen 100 000 euron riittävyyttä purkutyöhön. Kaikkein ihmeellisempää on että luullaan tulivoiman olevan kokonaan tuotetun uusiutuvalla tavalla, vaikka maksetaan verorahoista tuotantotukea noin 5 senttiä kwh, kuin tuulivoimasta kuluttaja maksaa ale 5 senttiä kwh.

Eli kokotuotanto maksetaan verovaroista, tuki on noin 11 miljoonaa euroa joka kuukausi, on sitouduttu vuosikymmenien tukemiseen. Kun lasketaan tuulisähkön egoloogisuus pitää laskea myös mukaan kuinka egoloogisesti on nämä tukirahat tienattu ja vielä kun tuulivoimalla pitää olla varalla varavoima koska voimala on tuulella käypä, eikä aina tuule. Vaikuttaa siltä että tuulivoiman tämän tapaisen tuotanto tavan luojat olivat tulella käypiä. Ainoa järkevä egolooginen teko on keskeyttää myllyjen rakentaminen ja odottaa aikaa jolloin oikeasti tulimyllyt tuottavat uusiutuvasti energiaa.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuulivoimasta kuluttaja maksaa ale 5 senttiä kwh.

TUOKO SOTE KORRUPTION TERVEYDENHUOLTOON

Tiistai 27.3.2018 klo 8:36 - Lehtosen Kalle Ylivieska

TUOKO SOTE KORRUPTION TERVEYDENHUOLTOON

Terveydenhuollossa on kysymys tuotteesta jota ei voi mitata millään mittarilla, jokainen sairaus on ihmisen henkilökohtainen, on erilainen kuten ihmisetkin. Muistan Kannuksen 50 luvun ihmelääkärin joka paransi tosisairaita huhujen mukaan ja tunsin ihmisiä jotka tunsivat saaneensa apua sairauksiinsa, oma Äitinikin. Sitten kun viranomaiset alkoivat epäillä, löytyi ihmelääkäriltä paljonrahan lisäksi patteri ja johdot millä hän räpsytteli ihmisten päänpäällä, koulutuksena ilmeisesti huonosi sujunut kansakoulu.

Taas todettiin kunnanlääkäri paremmaksi vaihtoehdoksi, sairaudet paranivat tai eivät. Terveyden vaalijoita riittää on onnenonkijoita jotka myyvät pillereitä kaikkiin vaivoihin, erityisesti ylen syömiseen on jos jokilaista maksullisia ihme temppuja, kuitenkin me kaikki tiedämme sata varmasti, on syömisen ja kuluttamisen tasapainosta kysymys. Kun nyt avataan kilpailulle miljardien markkinat, toivomuksella että kilpaillaan kuka parantaa tehokkaammin ja halvimmalla sairaat.

Tuntien ihmisen peruspaheen, ahneuden, niin kyllä mukaan tulee tavoite ansaita toiminnalla mahdollisimman paljon rahaa. Tuntien markkina talouden keinot tähän tulokseen pääsyn, täytyy saada palvelun ostajalle tunne että hän tarvitsee palvelua, terveys on tila jolla mututuntumalla on iso osuus. Jos vielä vakuutusyhtiöiden kautta hoidot kasvavat, kaikilla meillä on kokemuksia vakuutus yhtiön piikkiin tehtävistä töistä, ei juuri kuluja säästetä, vakuutuskorvauksia ei maksa vakuutusyhtiö vaan vakuutuksen ottajat. Eikä vakuutusyhtiöt toimi Veikko Hurstin periaatteella. Mainoksia näkyy ”potilaslakimiehet” nämä kupparit nuolevat huuliaan.

Yliopistojen lakiasiantuntijat varoittavat korruptiosta, on suuri houkutus joitakin etuuksia vastaan ohjata potilaita markkinatalouden puolelle,  tämän ilmiön torjuntaan, yleensäkin tarvitaan rahanjaon ja kilpailutuksen valvontaan vähintään plutoonan verran väkeä, nämäkin on laskettava terveydenhoito kuluihin myös. Kilpailu potilaista aiheuttaa lisä kuluja ja samoin maakuntahallinto, jos nämä otetaan mukaan terveydenhoitokuluihin niin varsinaiseen potilaiden hoitoon jää etistä vähemmän rahaa.  Kyllä täytyy olla luja usko ja luottamus siihen mitä ei näe mutta kuulee.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eikä vakuutusyhtiöt toimi Veikko Hurstin periaatteella.

IHMINEN YRITTÄÄ TEHDÄ MYÖS ELÄIMISTÄ YMPÄRISTÖRIKOLLISIA

Perjantai 16.3.2018 klo 6:46 - Lehtosen Kalle Ylivieska

IHMINEN YRITTÄÄ TEHDÄ MYÖS ELÄIMISTÄ YMPÄRISTÖRIKOLLISIA

  Eräs naapuri tavatessa ”mihin se on menosa” tai ”mistä se tulosa” Ihminen ei ole ansainnut tällaista puhuttelumuotoa, en minäkään, osallistun maapallon tuhoamineen niin kuin muutkin. Jos maapallo olisi eläinten hallinnassa ei olisi muovi ongelmaa, ei ilman saastumista, mitä nyt nauta eläimet piereskelisivät, kyllä pedot pitäisivät huolen ettei kanta kasvaisi piereskelemään liian suureksi ja taas pedot vähenisivät jos ruoka vähenisi.

Nyt ihminen on ottanut eläimiä mukaan maapallon tuhoamiseen, lemmikkieläinten ruokaa prosessoidaan, valmistetaan leikkikaluja, vaatteita ja kaikenlaista roinaa maan ja taivaan väliltä. Ei näitä suinkaan eläimet tarvitse, ihminen luulee eläimen tarvitsevan. Ruokkimalla villieläimiä puututaan evoluutioon, eläimet ovat kehittyneet kymmeniä tuhansia vuosia kestämään ympäristön muutokset, sukua ovat jatkaneet ne jotka ovat löytäneet keinot selvitä muutoksista. Ihminen on alkanut ”pelastaa” eläimiä, joutsen jäätyy kiinni syksyllä jäähän, joutsen ”pelastetaan” jatkamaan sukua joka ei ymmärrä lähteä muuttomatkalle aikanaan.

Muistan kun kotikylälle tuli sähköt, ilmajohtoihin lensi lintuja runsaasti, nyt se harvinaista. Hirvi on hyvä esimerkki hirviä ei pelasteta vaan ammutaan kaikki kolareissa loukkaantuneet, hirvikolarit ovat vähentyneet verrattuna kannan kokoon. Monet ihmettelevät miten hirviä ei näy vaikka kaatolupia on paljon, yksinkertainen selitys on, kolareissa kuolleet eivät jatka sukua. Pedot sudet, karhut ja muut pedot aiheuttavat ihmiselle ongelmia, ovat usein ihmisen ruoka pöydässä kutsumattomana vieraana, ihmisellä on perimässä petopelko vaikka pedot ovat olematon ongelma ihmisen olemassa ololle.

On kuitenkin pidettävä yllä pedoilla ihmispelkoa, siinä ei liene muuta keinoa kuin tarkoin valvottu metsästys, on ammuttava ne joilla ei ole ihmispelkoa. Ihmisen kohdalla ei löydy yhteisesti hyväksyttyä keinoa säädellä populaation kokoa, tuomiopäivän kalastaja Pentti Linkolan keinot, sotiin puuttumattomuus, nälänhätien hyväksyminen ja muut kovat keinot ihmiskunnan vähentämiseksi. Kiinan yhdenlapsenpolitiikka jota on arvosteltu, on kuitenkin toiminut. Ihmiskunnan on lähiaikoina valittava oikeasti keinot väkiluvun kasvun hillitsemiseksi, maapallo saastuu ja ruoka loppuu. Paras keino olisi nostaa niin sanottu ”elintaso” samalle tasolle kuin meillä on, se on mahdottomuus maapallolla ei riitä luonnon varat siihen. Suomalaisia syntyy vähennän kuin kuolee niin sanotun hyvin voinnin seurauksena.

Lehtosen Kalle Ylivieska   

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ?pelastetaan? jatkamaan sukua joka ei ymmärrä lähteä muuttomatkalle aikanaan

KÄVIMME TULEVAISUUDESSA, tapasimme hoitajiamme, maistoimme tulevaisuuden ruokaa

Tiistai 13.3.2018 klo 5:38 - Lehtosen Kalle Ylivieska

KÄVIMME TULEVAISUUDESSA, tapasimme hoitajiamme, maistoimme tulevaisuuden ruokaa

 Saimme eläkeläisinä kyläilykutsun koulutuskeskus JEDU:n Ylivieskan toimipisteessä lähihoitajiksi opiskelevilta, tietysti vastasimme myöntävästi. Olivat järjestäneet bingoa, tietokilpailun, yhteislaulua ja ruokailun, ruuan valmistamiseen saimme osallistua, lopuksi niskahierontaa ja keskinäistä seurustelua. Saattaa olla että tulevaisuudessa vanhusten kunto antaa mahdollisuuden osallistua enempi päivittäiseen toimintaan, muuhunkin kuin hoidettavana olemiseen.

Ilmeisesti nämä nuoret ymmärtävät meitä vanhoja paremmin mihin ihmiskunta on menossa, meillä on haave että koko ihmiskunta voisi yhtä hyvin kuin me täällä Euroopassa. Asiantuntijoiden mukaan ei maapallolla ei riitä mikään uusiutuva, tämän tapaiseen ruokaan eikä muuhunkaan asumiseen, mihin me olemme tottuneet. Tästä tilanteesta tietoisena olivat hankkineet meille maistettavaksi sirkka nakkeja, osalle tuli heinäsirkat mieleen, eikä nakit maistuneet, maistoin ja totesin sirkat aivan hyväksi proteiini lähteeksi.

Sirkkojen tuottama proteiini egoloogista vain jos sen ruoka on uusiutuvaa mieluummin muun tuotannon jätettä, ihmisellä tapana sössiä hyvätkin tavoitteet. Meillä suomalaisilla on erikoisasema hankkia proteiini kalasta, vesistömme tuottaa noin 20 kg hehtaaria kohti, kaikki kalalajit ovat Suomessa syötäviä. Suomen pinta-alasta on noin 20 prosenttia merta, järviä ja jokia niin niiden tuotto on asukasta kohti noin 20-30 kg vuodessa egoloogisesti tuotettua kalaa.

Syön vähintään kerran päivässä kalaa, 99 prosenttisesti itse pyydettyä. Kaiken muun proteiinin voisin korvata sirkoista tai muista ötököistä valmistetuilla tuotteilla, kaikille Suomalaisille riittää oman maan tuottamat marjat, juurekset ja viljat. Jotenkin tuntuu surulliselta ettei 30 prosentille koululaisista kelpaa kouluruoka, monet meistä vanhemmista ovat nähneet sen ajan jolloin ei ollut valinnan varaa. Lähihoitaja-nimikekin kertoo, monissa tehtävissä he kohtaavat läheltä ja ensimmäisenä ihmisen tekemiä typeriäkin tekoja, tämä antaa heille näköalapaikan. Toivon niille jotka päätyvät meitä vanhuksia hoitamaan kykyä suodattaa marinoiden seasta elämän viisautta, jota meillä on takuu varmasti. Olimme otettuja vierailusta, toivomme että vierailumme innosti valitsemaan vanhusten hoitamisen.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihmisellä tapana sössiä hyvätkin tavoitteet.

IHMETYKSEN AIHEITA

Perjantai 9.3.2018 klo 7:50 - Lehtosen Kalle Ylivieska

IHMETYKSEN AIHEITA

 Viimeaikoina on kuultu tiedotusvälineissä tapahtumista joista voi kehitellä mitä mielenkiintoisempia tarinoita, Suvi Lindenin ja aseiden myyntiä edistäneen miehen kuolema, onko niiden välillä jotain yhteistä, kun asuivat samassa hotellissakin. Tietysti usein sattuu että kaksi Suomalaista samaan hotelliin eksoottisimmissakin paikoissa. Linden panttaa uskottavaa selitystä tapahtumista antaa tilaa mielikuvitukselle, luulisi entisen viestinnästä vastaavan ministerin ymmärtävän nopean tiedottamisen merkityksen. Onhan tämä jännittävää elämää eduskunnansopeuttamiseläkettä nauttivalle, ei mene eläke hukkaan.

  Eduskunnassa on keskusteltu vakoilu keinoista, ollaan menossa tietoverkkojen kautta kulkevan ihmisten välisen keskustelun suodattamiseen, jos keskustelu sivuaa terrorismiin liittyviä sanamuotoja, silloin koneäly herää ja tallentaa keskustelun ja sitten mielenkiinto keskittyy keskustelijoihin. Tähän ollaan menossa, tätä puoltavia seikkoja tuputetaan kansalaisille. Annetaan valvonta koneisto kuloinkin vallassa olevien haltuun, ei hyväksytä parlamentaarista valvontaa. Tästä voi kehittää vähintään samanlaisia uhkakuvia kuin Venäjän  Suomeen hyökkäyksestä tai Hanhikiven voimalaa Putinin hallinnassa.

  Itä-Saksan kaaduttua jäi osa urkintakoneiston raporteista hävittämättä, nyt näitä raportteja vaaditaan julkaistavaksi joita on eri valtioiden hallussa. Suomessakin supon hallussa niin sanotut Tiitisen listat, olemme arvostelleet näiden urkita tai ilmianto tietojen paikkansa pitävyyttä, näiden raporttien perusteella jopa teloitettiin ihmisiä näissä maissa joissa ylläpidettiin sosialismin irvikuvaa pakolla. Miten me nyt olemme valmiit uskomaan näihin, kun näissä raporteissa mainitaan nimi, niin henkilö on tuomittu välittömästi, eikä niitä voi mitenkään kumota, useimmat ovat jo kuolleet.

   Ihmeiden ihme oli maailman johtavan, demokraattisena, sivistyneenä ja vauraana pidetyn kansan valitsema Presidentti esittää kouluampumisen estämiseksi opettajien aseistamisen. Vaikka miten päin asiaa veivaa, niin seuraava askel olisi, oppilaillekin annetaan oikeus ottaa ase kouluun. Mitä tästä pitäisi ajatella, minulle tulee päälimmäisenä mieleen, mielenterveys ongelma on laajentunut epidemiaksi. USA:n kansa on menossa suuntaan jossa se muodostaa maailman rauhalle suurimman uhan. Ei auta muu kuin uskoa, toivoa ja rukoilla, että tämä nuorten liikehtiminen saa suunnan muuttumaan.

 Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mielenterveys ongelma on laajentunut epidemiaksi

ONKO ELÄIN ?HÄN?

Perjantai 23.2.2018 klo 7:26 - Lehtosen Kalle Ylivieska

ONKO ELÄIN ”HÄN”

Oikein hävettää ihmisten puolesta kun ihmisen leikkikaluksi kehitettyjä eläin lajeja kutsutaan häneksi, miksi ei villinä esiintyviä susia, karhuja, ahmoja, käärmeitä tai kännyköitä kutsuta ”hän” Ihmisen miellyttämiseen on jalostettu rotuja joiden terve-elinikä on vain muutaman vuoden, Suomenpystykorva saattoi elää terveenä yli kaksikymmentä vuotta. Suurinero ihmisen ja eläimen välillä on eläin ei ymmärrä kuolemasta mitään, usein kuulee tarinoita eläimen aavistuksista, eläin näkee ihmisen käyttäytymisessä eroja ja reagoi näihin eritavoin, tästä johtuu monet uskomukset.

Otamme eläimen pohtimatta lainkaan mitä teemme sitten kun eläimestä tulee vanha ja raihnainen, ennen pidettiin kunnia-asiana että metsästyskoirat lopetettiin itse, kun silminnähden se alkoi sairastaa tai vanhuuttaan liikunta kyky loppui. Porokoira oli tapana lopettaa hirttämällä, joka tietysti tuomittavaa, perustui vanhoihin uskomuksiin. Olen ollut tekemisissä eläinten tappamisen kanssa kokoelämäni, kotikylälläni oli kolmekin lahtihuonetta, joissa olimme niin sanottuna häläppärinä jo kansakouluiässä.

Myöhemmin aloitin teollisen tappamisen, oli yleistä että meitä teurastajia pyydettiin lopettamaan myös lemmikkieläimiä, joita tuotiin työpaikoille ja kotiin, nyt on ulkoistettu tappaminen eläinlääkäreille. 60-80 luvulla eläimet ajettiin laumassa tainnuttamoon, eläimet saivat lauman turvan elämänsä loppuun, ei esiintynyt niin sanottua hulluksi tulemista, joka tarkoitti holtitonta pelkotilaa. Silloin oli aamuisin useita hevosia, ne talutettiin laumassa tainnutamoon, tainnutettiin vuorotellen, jos olisivat ymmärtäneet mistä oli kysymys, niin en olisi hengissä.

Sitten nämä niin sanotut eläin ystävät keksivät että eläimet kärsivät kun näkevät lajitoverinsa kuoleman, sitten piti yksikerrallaan tuoda tainnuttamoon, siitä alkoi eläinten kiusaaminen, piti käyttää keppiä ja sähköpiiskaa surutta. Joutuessaan yksin peltilaatikkoon monet eläimet saivat raivokohtauksen ennen tainnuttamista, Tietysti tämä järjestely oli tehtävä teurastajan turvallisuuden takiakin, eläimien koko kasvoi, olisi se voitu tehdä elimen viime hetken kannalta inhimillisemminkin. Joskus joutui omakin mieli koetukselle, aamulla oli teurastamon navetassa lammas karitsoineen, olivat yöllä syntyneet, teurastamon navetasta ei saanut viedä mitään pois elävänä.

Kävimme navetassa ennen aloittamista, niin kuin tapana oli, ei kellään näyttänyt olevan kiire aloittamiseen, totesin mielessäni olevampi porukan vanhin, hain lampaan karitsoineen tainnuttamoon, niin alkoi sekin työpäivä. Antakaa eläimelle mahdollisimman lähellä sen luontaisia taipumuksia oleva elämä. Jokaisen pitäisi tenttiä eläinten käsittely kortti ennen lemmikin ottoa, moni ottaa asuinkumppanin joka osaa puhua ja jolla on omatahto, siltikin usein kumppanuus päätyy eroon, olisiko tässäkin kumppanin käsittely kortin paikka ennen asuin kumppanuutta.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jokaisen pitäisi tenttiä eläinten käsittely kortti ennen lemmikin ottoa,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »