ILMASTON MUUTOS NÄKYY KAIKKIALLA

Perjantai 17.5.2019 klo 7:06 - Lehtosen Kalle Ylivieska

ILMASTON  MUUTOS  NÄKYY  KAIKKIALLA

Pitää olla pullossa kasvanut ellei havaitse muutosta, päästöjen vaikutuksen näkee järvissä jäiden sulaessa. Olin kalassa Maasydämmenjärvellä, jäitä sulasi, rantaan ajautui mustaa möhnää monen metrin levyisesti veden pinnassa. Heitin perhosiiman yli möhnän, siihen jäi siiman jättämä ura, siima piti pestä. Tämä näkyy vaikka järvi on  kaukana asutuksesta, vielä parikymmentä vuotta sitten kuoriutui järvistä vesiperhosia suurina parveina ja kalat söivät niitä innokkaasti, viimevuosina on kalojen nahoissa löytynyt enimmäkseen vesilukkeja.

On vain ajankysymys milloin loppuu lajit joiden ansiosta kasvien pölytys tapahtuu, sitten on ehkä myöhäistä herätä. Nyt pitää ottaa oikeat mittarit käyttöön miten määritellään hiilijalanjälki, on enimmäkseen mitattu valtioiden päästöjä, eihän valtiot aiheuta kasvihuone päästöjä, vaan asukkaat per nuppi, yksilön toiminta aiheuttaa päästöt. Tilastoja johtaa Qatar ja muut öljyllä rikastuneen maiden kansalaiset kirkkaasti, Yhdysvaltojen kansalaiset aiheuttavat noin puolet enempi päästöjä kuin me Suomalaiset, Kiinalaiset ovat meitä alempana kuusi sijaa.

Mitä rikkaimpia ihmiset ovat sitä enempi he teettävät päästöjä aiheuttavia tuotteita köyhimmissä valtioissa, kuten tekstiili teollisuus. Tietysti Trumppimainen suhtautuminen miellyttää osaa kansalaisista, vaijetaan asiasta, hyvä esimerkki Trumppilaisuudesta, arktisen neuvoston kokouksesta loppu lausuntoon ei saanut mainita mitään ilmaston muutoksesta USA:n vaatimuksesta.  Me Suomalaiset hyödymme ilmaston muutoksesta lyhyellä tähtäimellä, sitten kun meren pinta nousee niin miten käy esimerkiksi Bangladeshin asukkaille jotka asuvavat lähellä merenpintaa , siellä asuu 162 miljoona asukasta puolta pienemmässä maassa kuin Suomi, ilmaston ääri-ilmiöt aiheuttava väestöpakoa.

Miten torjumme muuttovirrat, nyt jo sodat aiheuttivat Euroopalle pakolaisongelmia, tämä oli vain alkusoittoa mitä ääri-ilmiöt aiheuttavat. Suomella on 3000 km rajaa,  sähköaita tai muuri, mitä teemme niille jotka jostain löytävät tiensä?  Hitler keksi erään keinon, onko meistä siihen, kysyn niiltä jotka luulevat tietävänsä.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hitler keksi erään keinon, onko meistä siihen,