ONKO HÄN OTTANUT VALLAN

Perjantai 3.5.2019 klo 5:53 - Kaarlo Lehtonen


ONKO  HÄN  OTTANUT  VALLAN

Usein kuulee puhuteltavan kotieläimiä häneksi, on menty kyllä yli ymmärryksen. Olen ansainnut leipäni kotieläinten muuttamisesta syötävään muotoon. Vähintään 150 000 eläimen henki on kotollani, näin 50 luvulta lähtien lihateollisuuden kehittymisen 90 luvulle saakka. Teurastusvaihetta on kehitetty ilman että olisi kysytty teurastajilta miten pitäisi tehdä eläimen loppu mahdollisimman inhimilliseksi. Ilmeisesti   pääsivät häneksi eläintä kutsuvat määrittelemään miten pitäisi eläimiä kohdella, tuli mukaan rinnastaminen eläintä ihmiseen.

En ole koskaan tavannut eläintä joka oikeasti ymmärtäisi kuoleman, jos 500 kiloinen sonni tai hevonen olisi ymmärtänyt niin en olisi hengissä. 60 luvulla tuotiin tainnutus tilaan eläimet laumassa, vain edellä kulkevaan eläimeen jouduttiin käyttämää lievää väkivaltaa, tainnutus tapahtui vasaralla pienimmät ja isommat pulttipistoolilla, eläimet säilyivät rauhallisena viimeiseen eläimeen saakka. Sitten saivat eläinten käytöksen yliymmärtävät otteen, saivat uskoteltua että eläimet ymmärtävät kuoleman kun näkevät lajitoverinsa tainnuttamisen.

Sitten tuli mukaan peltiseinäiset tainnutus laatikot joihin ajettiin yksi kerrallaan joihin saatiin eläin, jokaiseen jouduttiin käyttämään vähintään lievää väkivaltaa. Usein tuli eläin, sanoimme hulluksi, vaahto suusta ja vapisi horkassa tuli niin sanottua stressilihaa. On selvää ettei enää voida palata lauma tainnuttamiseen, ovat jo niin suuria ettei sekaan kukaan uskalla mennä, voidaan kuitenkin inhimillistää kuoleman hetki, eläin tuntee olevansa lauman jäsen loppuun saakka, se toteutuu jos eläin näkee lajitovereita ympärillään loppuun saakka.

Lampaat ovat viimeisen päälle lauma rakkaita, yksitellen tainnuttaminen on viimeisen päälle eläimen kiusaamista, yksittäistä lammasta ei saa lamasta pois muuta kuin kantamalla, tosi stressaavaa kantajalle kuin lampaallekin. Oli aamu aloitimme lampaista, tulimme aina työpaikalle hyvissä ajoin, kävimme navetassa, kävin myös, yöllä oli karitsoinut lammas, kaksi karitsaa, ei tuntunut työt alkavan ollenkaan, ymmärsin yskän, olin silloin vanhin porukasta, joten toin lammas perheen tainnuttamoon, niin päivä alkoi. Teurastamon navetasta ei saanut viedä elävänä pois, vaikka joskus se olisi ollut miellyttävin vaihtoehto.

Kalojen pakko tappaminen on hullutusten huippu, luonto on yhtä syöntiä tai syödyksi joutumista, kalat ovat miljoonia vuosia kehittyneet elävinä syötäväksi, ihminen sentään antaa kalan kuolla ennekö syö. Eläinten kipukynnystä verrataan ihmiseen, tuotiin sonni teurastamoon, muna pussi halki, munat näkyivät olivat kutterin puruissa ja lannassa, oli kuulemma hypännyt karsina aidan yli jossa oli naula, ei muutako lähettyvillä olevan lehmän selkään, ihmistä olisi viety piipii autolla, ei varmasti olisi lajin jakaminen ensimmäisenä mielessä. Lemmikki eläimen käsittely kortti pitäisi olla pakollinen, jos ottaa eläimen vastuulleen, usein rakastetaan eläintä aina kiusaamiseen saakka.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Avainsanat: En ole koskaan tavannut eläintä joka oikeasti ymmärtäisi kuoleman


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini