UUTUUVEN KANKEUS VANHASAKI ASIASA.

Lauantai 5.1.2019 klo 9:22 - Lehtosen Kalle Ylivieska


 

UUTUUVEN   KANKEUS  VANHASAKI  ASIASA. 

Vuosituhansien kuluesa ihiminen otti herruuen muista eläimistä, loi pelon ilimapiirin ympärillehen, söi osan sukupuuton  paratahalle, hirvet ja peurat. Hylie koettihin kilipailevaksi kalastajaksi maksettihin tapporahaa ja ketun tojettihin pien riistalle vaaralliseksi oli tapporaha listalla 60 luvulle asti. Huomattihin hylykehen menettävän lisääntymiskykynsä niin ihimiselle tuli kiiru, oltiinhan ravintoketjun huipulla niinko hylieki, alettihin myrkkyjen käyttyä hillitä, nyt hylie olis jo Ihimisravinnoksi kelepaava ja sunsaslukuinen, eihän sitä raahita syöjä ko se on niin söpö. Siinä rytäkäsä pelastu merikotkaki, ketun tappora lopetettihin ja ihimisen toimet tojettihin suurimmaksi syyksi pienriistan vähenemisehen, vanhojen mehtien häviäminen soijen ojitukset. Vielä 50 luvulla oli hirven jälien näkeminen ihime, ilimeisesti hirvenjäliillä oli seuraajia, lihat pantihin suihin eikä turpihin. Eihän niitä karhuja ja susia ollu ko ei ollu niien ruokaakaan, jos susi eksy ihimisen reviirille niin heti jokahisen kätehen jonkulainen torrakko ja susi hengiltä ennekö se kerkiää napata lapsia. Salamehtästys saatihin kurihin, hirviä oli aluksi kiusaksi asti, hirvieläimiä kaajetahan kestävästi lähes 100 000 vuosittain, karhut ja sujet palasivat, jopa ahama palasi kauriien ja peurojen peräsä.

Karhun kaatolupia oli tänä vuonna 260, susien määrän pitää kurisa salamehtästys se on niin kamala peto, vaikka ihimisille näistä pejoista oikiasti oo vaaraa ko mielikuvituksesa. 1998-2014 aikana ampiainen 23, koira 19 ja karhu 1 on aiheuttanut ihmisen kuoleman, susi ei yhtään. Sen sijaan ihiminen 2017 pahoinpiteli 33 500 kertaa ja tappoi 73 lajitoveria Suomesa. Täsä jouvutahan opettelehen elähän uuvestahan tuhansia vuosia luonnosa olleijen eläinten kans, on lajeja joijen häviäminen ihmisen kannalta on katastrofi, esimerkiksi mehiläinen, joka on tehomaatalouen ansiosta hävenny osasta maapalloa. Ensin, miten pitäs toimia että maapallolla olis tilaa kaikille lajeille, laatia maapallon käyttöohoje.

Nyt on vallalla ajattelu, ei mun kannata kantaa huolta mun osuuteni on niin pieni ettei sillä oo mitään merkitystä, meijän  pitäs ymmärtää juuri yksilön käyttäytymisestä koostuu koko ihmiskunnan tuho tai pelastus. Esimerkiksi muovikassit kupasta, yksilöhän se vetasee kassin kassan hinalle, jos pitää kauppakassin aina mukana, muovi kassien tarve loppuu siihen, monen  muun haitallisen asian korjaus on henkilökohtaisesta valinnasta kiinni. Kansanjohtajien motto, me, minä ja valta ensin, näyttää olevan tärkeintä.

Lehtosen Kalle

Avainsanat: yksilöhän se vetasee kassin kassan hinalle,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini