PERUSSUOMALAISTEN HISTORIA ON KESKINÄISTÄ RIITELYÄ

Maanantai 10.6.2019 klo 7:41 - Lehtosen Kalle Ylivieska

PERUSSUOMALAISTEN   HISTORIA  ON   KESKINÄISTÄ  RIITELYÄ

Veikko Vennamo perusti Pientalonpoikien puolueen 1958 (SPP), Suomen maaseudun puolueeksi (SMP) muuttunut Pekka Vennamon johdolla sai SMP vaalivoiton 1983 17 kansanedustajaa, SMP osallistui Sorsan IV hallitukseen Pekka Vennamo ja Urpo Leppänen ministereinä, Isä Veikko Vennamo toimi Eduskunnassa ikään kuin SMP olisi oppositiossa. Tämä oli ainut kerta kun SPP, SMP tai Perussuomalaiset ovat olleet koko hallituskauden mukana, 1987 vaaleissa SMP  kansanedustaja määrä putosi 17:sta 9:sään, SMP osallistui Holkerin hallitukseen 1987 miniterinä vuorottelivat P.Vennamo ja R.Vistbacka, erosivat hallituksesta 1990.

 Riitojen seurauksena puolueen edustaja määrä vaihteli 18:sta kahteen. Perussuomalaiset perustettiin konkurssiin päätyneen SMP:n tilalla 11.5 1995, Timo Soinin johdolla Perussuomalaiset saavuttivat 2011 ”jytkyn” 39 kansanedustajaa, 2015 vaaleissa PS sai 38 kansanedustajaa, Soini kokeili josko PS puolueena olisi kypsynyt osallistumaan demokraattiseen hallintoon, kuten me olemme nähneet ei ollut kypsynyt. Eli 60 vuoden aikana on puolue kyennyt osallistumaan maan demokraattiseen hallintoon yhden kerran koko hallituskauden ja kasikertaa osan kaudesta, kaikista seurasi katastrofi.

Syrjäyttämällä puolueen hallitusohjelman toteuttajat 2017 puoluekokouksessa, joka oli enempi kuin irtiotto hallitusohjelmasta, näin Halla-aho pelasti puolueen katastrofilta, PS Ministeri ryhmä jäi 2017 Sinisenä tulevaisuutena toteuttamaan 20 kansanedustajan voimin Sipilän hallituksessa myös Perussuomalaisten hyväksymää hallitusohjelmaa. Vain hallitusohjelma kärsi vaaleissa katastrofin, ei yhtään kansanedustajaa. Tämä ei ollut mielipide, näin vain oikeasti kävi, tästä eteenpäin on mielipiteitä. Perussuomalaisten vaellus näyttää jatkuvan vailla päämäärää, vaikka toiseksi suurimman puolueen mandaatilla voisi oikeasti vaikuttaa hallituksessa.

Nähtäväksi jää monastiko PS uskaltaa seuraavan 60 vuoden aikana osallistua hallitukseen, onko tavoitteet niin korkeat että vasta tuonpuoleisessa elämässä on mahdollisuus ne toteuttaa marttyyreina. Aika näyttää kenen seuraan PS mepit hakeutuvat EU:ssa onko kavereilla pyrkimys demokratiaan tai diktatuuriin omassa maassaan, seura tekee kaltaisekseen. Teuvo Hakkaraisen yhtyminen 27.5 A-studiossa Unkarin pääministerin Viktor Orbanin mielipiteisiin ei ounastele demokratiaan pyrkivien seurasta.

Turha närkästyä Eduskunnan istumajärjestyksestä, ei puolueohjemassa voi määritellä mihin ryhmään kuuluu, vaan se miltä ohjelma näyttää toiminnassa. Henkilökohtaisesti toivon että PS voisi nöyrtyä ja ottaisi osaa demokraattiseen hallintoon, yli 50 prosentin kannatukseen on vielä matkaa että voisi yksin muodostaa hallituksen. Demokratia tarkoittaa kompromissien tekemistä, puhtaasti omien mielipiteiden toteuttaminen vaatii diktatuurin.

Lehtosen Kalle Ylivieska

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Riitojen seurauksena puolueen edustaja määrä vaihteli 18:sta kahteen